Transitmania 10 @Santa Pod 18th to 20th May 2018


Speedometer won’t work

Use this forum to post technical questions & problems about any Transit

Moderator: Luke

Speedometer won’t work

Postby Malcforrest » Thu Jul 12, 2018 7:31 am

Hi guys.

Just bought a mk7 transit and the speedo won’t register. I got a screen shot of what’s wrong if anyone could shed some light.

Thanks

Malcolm
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Malcforrest
Transit Fan
Transit Fan
 
Posts: 11
Joined: Wed Jul 03, 2013 6:50 pm

Re: Speedometer won’t work

Postby knobby1 » Thu Jul 12, 2018 10:45 am

Speedo is driven by the ABS rings on the Mk7. Check all the looms on each wheel.

Have you had the codes read..??

Lord Knobrot
2008 2.4L RWD 170+PS 6-speed 350 LWB High Roof.

When I die, I want to go peacefully in my sleep like my Grandfather, not screaming like the passengers in his car..!
User avatar
knobby1
Transit Extremist
Transit Extremist
 
Posts: 6278
Joined: Tue Oct 21, 2014 1:36 am
Location: Sydney, Australia

Re: Speedometer won’t work

Postby Malcforrest » Thu Jul 12, 2018 7:20 pm

knobby1 wrote:Speedo is driven by the ABS rings on the Mk7. Check all the looms on each wheel.

Have you had the codes read..??

Lord Knobrot



Checked all the abs sensors and cleaned the connections. Still no joy.
I’m getting an injector coded tomorrow, is it likely they’ll be able to read any fault code from it?
Malcforrest
Transit Fan
Transit Fan
 
Posts: 11
Joined: Wed Jul 03, 2013 6:50 pm

Re: Speedometer won’t work

Postby knobby1 » Fri Jul 13, 2018 12:03 am

Malcforrest wrote:
knobby1 wrote:Speedo is driven by the ABS rings on the Mk7. Check all the looms on each wheel.

Have you had the codes read..??

Lord Knobrot



Checked all the abs sensors and cleaned the connections. Still no joy.
I’m getting an injector coded tomorrow, is it likely they’ll be able to read any fault code from it?


Yep...if there's a code, they should be able to pick it up....do you have a light on the dash..?? If the ABS system was playing up it should at least throw a fault code of some sort....not sure if there's a fuse for the speedo.

Lord Knobrot
2008 2.4L RWD 170+PS 6-speed 350 LWB High Roof.

When I die, I want to go peacefully in my sleep like my Grandfather, not screaming like the passengers in his car..!
User avatar
knobby1
Transit Extremist
Transit Extremist
 
Posts: 6278
Joined: Tue Oct 21, 2014 1:36 am
Location: Sydney, Australia

Re: Speedometer won’t work

Postby Malcforrest » Fri Jul 13, 2018 3:46 pm

knobby1 wrote:
Malcforrest wrote:
knobby1 wrote:Speedo is driven by the ABS rings on the Mk7. Check all the looms on each wheel.

Have you had the codes read..??

Lord Knobrot



Checked all the abs sensors and cleaned the connections. Still no joy.
I’m getting an injector coded tomorrow, is it likely they’ll be able to read any fault code from it?


Yep...if there's a code, they should be able to pick it up....do you have a light on the dash..?? If the ABS system was playing up it should at least throw a fault code of some sort....not sure if there's a fuse for the speedo.

Lord Knobrot



It isn't showing a fault light but today I had someone read the ecu and the following codes were logged:

Vehicle Speed CAN signal (ATT)
Water in fuel sensor circuit range or performance (ATT)
Right Rear Wheel sensor (ATT)
Invalid data Received from ECM/PCM A (ATT)

Would you know what these faults are in reference to?

Thanks again

Malcolm
Malcforrest
Transit Fan
Transit Fan
 
Posts: 11
Joined: Wed Jul 03, 2013 6:50 pm

Re: Speedometer won’t work

Postby knobby1 » Sat Jul 14, 2018 10:04 am

Malcforrest wrote:It isn't showing a fault light but today I had someone read the ecu and the following codes were logged:

Vehicle Speed CAN signal (ATT)
Water in fuel sensor circuit range or performance (ATT)
Right Rear Wheel sensor (ATT)
Invalid data Received from ECM/PCM A (ATT)

Would you know what these faults are in reference to?

Thanks again Malcolm


The "Vehicle speed" and "Right rear wheel sensor" are a dead giveaway for a dead speedo. The "water in fuel" was usually a faulty PCM software and fixed with the latest update. "Invalid data" is just that...the PCM is getting rubbish info, probably from your duff speed sensor system.

Lord Knobrot

You must have a poorly sensor or wiring to it.
2008 2.4L RWD 170+PS 6-speed 350 LWB High Roof.

When I die, I want to go peacefully in my sleep like my Grandfather, not screaming like the passengers in his car..!
User avatar
knobby1
Transit Extremist
Transit Extremist
 
Posts: 6278
Joined: Tue Oct 21, 2014 1:36 am
Location: Sydney, Australia

Re: Speedometer won’t work

Postby Malcforrest » Mon Jul 16, 2018 10:17 pm

All sorted. New abs on the rear right and new fuel filter and it’s running great.

Speedo works fine now which I’m pleased with


Sent from my iPhone using Tapatalk
Malcforrest
Transit Fan
Transit Fan
 
Posts: 11
Joined: Wed Jul 03, 2013 6:50 pm


Return to Technical Problems & Questions



Who is online

Users browsing this forum: No registered users