Transitmania 6 @ Billing Aquadrome Aug 22nd to 24th 2014


windscreen washers on mark 5 not working

Transit Mk3, 4 & 5(smiley front) Forum. All Transits 1986 - 2000

windscreen washers on mark 5 not working

Postby gonzothejaffa » Mon Dec 20, 2010 3:17 pm

yes i know its been done a gazzilion times and i have had a search but couldn't find anything relevent to my bus


i have a mark 5 lwb minibus and the washers have stopped working checked the fuse box under the steering wheel no joy :(


any other suggestions

and how do you get to the washer bottle
4 kids
1 jack russel
mark 3 mondeo
gonzothejaffa
Transit Aficionado
Transit Aficionado
 
Posts: 139
Joined: Sun Nov 14, 2010 11:48 am
Location: buryish

Re: windscreen washers on mark 5 not working

Postby viscousv6 » Mon Dec 20, 2010 3:28 pm

Check to see if you can hear the pump working in the washer bottle. It could be frozen. :wink:
Shanks's Pony isn't that bad........just think of the exercise!!!
User avatar
viscousv6
Transit Aficionado
Transit Aficionado
 
Posts: 191
Joined: Fri Nov 19, 2010 11:58 am
Location: West Midlands

Re: windscreen washers on mark 5 not working

Postby gonzothejaffa » Mon Dec 20, 2010 3:34 pm

Nope no washer noise at all
4 kids
1 jack russel
mark 3 mondeo
gonzothejaffa
Transit Aficionado
Transit Aficionado
 
Posts: 139
Joined: Sun Nov 14, 2010 11:48 am
Location: buryish

Re: windscreen washers on mark 5 not working

Postby viscousv6 » Mon Dec 20, 2010 3:42 pm

The washer bottle is usually behind either left or right side of the front bumper.The pump should just pull straight out of the reservoir. There will be a 2 pin plug and either 1 or 2 clear pipes going to the jets (2 pipes if it supplies the rear wash wipe on single piece back door) pull the 2 pin plug out and use a voltmeter or testlight, to check for power when you operate the washer switch. If there IS power you need a new pump! hope this helps! :D
Shanks's Pony isn't that bad........just think of the exercise!!!
User avatar
viscousv6
Transit Aficionado
Transit Aficionado
 
Posts: 191
Joined: Fri Nov 19, 2010 11:58 am
Location: West Midlands

Re: windscreen washers on mark 5 not working

Postby bazw » Mon Dec 20, 2010 4:05 pm

this just happened or has it been like this a while

if not enough %age of screen washer fluid in water the pump may just be frozen and not working
350L Series 56 plate
2.4 duratorq 115 ps
A.R. 4.27
User avatar
bazw
Transit Fanatic
Transit Fanatic
 
Posts: 2296
Joined: Sat Dec 10, 2005 11:46 am
Location: sunderland

Re: windscreen washers on mark 5 not working

Postby albion1938 » Mon Dec 20, 2010 4:52 pm

Pour some hot water in the filler, leave for a while, try again, if it's frozen that'll often thaw it.
Bernard
albion1938
Transit Addict
Transit Addict
 
Posts: 61
Joined: Sun Apr 11, 2010 8:48 am

Re: windscreen washers on mark 5 not working

Postby bazw » Mon Dec 20, 2010 8:31 pm

if it did not have enough screen wash in the pipes will be froze as well :wink:
350L Series 56 plate
2.4 duratorq 115 ps
A.R. 4.27
User avatar
bazw
Transit Fanatic
Transit Fanatic
 
Posts: 2296
Joined: Sat Dec 10, 2005 11:46 am
Location: sunderland

Re: windscreen washers on mark 5 not working

Postby V184 » Mon Dec 20, 2010 9:17 pm

you can flick the motor out from underneath, can be a bit messy :) check the wiring loom where its tied to the bottle but usually the pump. Screen wash used to clog the filter up in the bottle so you cant really win :lol:
User avatar
V184
Transit Devotee
Transit Devotee
 
Posts: 1883
Joined: Thu Jun 08, 2006 8:16 pm

Re: windscreen washers on mark 5 not working

Postby matthew2riches » Mon Dec 20, 2010 10:32 pm

I had the wires rot out on my other mk5.
White mk5 SWB Ford Transit. Scrapped!
Green 300tdi Land Rover Discovery Offroader. Being Fixed!
Graphite Blue mk6 Golf Tdi. Factory standard. Daily Drive!

Need welding? MoT work undertaken Suffolk/Essex/Norfolk... PM me for a chat :)
User avatar
matthew2riches
Transit Fanatic
Transit Fanatic
 
Posts: 2906
Joined: Thu Apr 02, 2009 4:07 pm
Location: Ipswich, Suffolk

Re: windscreen washers on mark 5 not working

Postby 86smithy » Mon Dec 27, 2010 1:45 am

mate mines also done it no sound or anything usually its just that the pump is also frozen try removing the bottle and put it in a warm bowl of water if its frozen that should thaw it out but dont be tempted to put antifreeze for the engine in as it will do the window seals and wiper blades no good
86smithy
Transit Aficionado
Transit Aficionado
 
Posts: 123
Joined: Fri Dec 10, 2010 5:39 pm
Location: burton on trent staffs

Re: windscreen washers on mark 5 not working

Postby gonzothejaffa » Mon Dec 27, 2010 1:57 pm

cheers guys

im kinda hoping its just frozen its had pure screenwash in it since i got it so am hoping its just the motors that have frozen up its starting to warm up a bit round here so time will tell
4 kids
1 jack russel
mark 3 mondeo
gonzothejaffa
Transit Aficionado
Transit Aficionado
 
Posts: 139
Joined: Sun Nov 14, 2010 11:48 am
Location: buryish

Re: windscreen washers on mark 5 not working

Postby gonzothejaffa » Mon Dec 27, 2010 5:56 pm

well went out to it armed with some spanners to strip it out and have a proper look at it

checked before i started and hey presto it all works :D mental note to self dnt buy cheap asda crap :wink:
4 kids
1 jack russel
mark 3 mondeo
gonzothejaffa
Transit Aficionado
Transit Aficionado
 
Posts: 139
Joined: Sun Nov 14, 2010 11:48 am
Location: buryish

Re: windscreen washers on mark 5 not working

Postby bazw » Mon Dec 27, 2010 7:08 pm

my bottle of asda screen wash sat outside during this snow and when i used it to top up today it has ice in it

may not be one of there best products lol
350L Series 56 plate
2.4 duratorq 115 ps
A.R. 4.27
User avatar
bazw
Transit Fanatic
Transit Fanatic
 
Posts: 2296
Joined: Sat Dec 10, 2005 11:46 am
Location: sunderland

Re: windscreen washers on mark 5 not working

Postby buggyboyshane » Mon May 30, 2011 5:55 pm

hi guys, just checked this with my brothers van. Checked the pump totally melted, went got a replacement one from scrappers, as soon as it was installed, and turned the key, the pump goes non stop, whether stalk switch is on or not. so is the switch a common faulty problem? im gonna check the feed going in in the morning, was just wondering if its a common problem and is there a how to on how to change a stalk?

cheers.
buggyboyshane
Newbie
 
Posts: 1
Joined: Mon May 30, 2011 5:52 pm

Re: windscreen washers on mark 5 not working

Postby MrMPuk » Mon May 30, 2011 6:01 pm

Try unplugging the switch first.
MrMPuk
Transit Extremist
Transit Extremist
 
Posts: 27937
Joined: Sat Mar 26, 2005 7:50 am

Next

Return to Mk 3, 4 & 5 - Second Generation Transits



Who is online

Users browsing this forum: No registered users