Transitmania 10 @Santa Pod 18th to 20th May 2018


How to add factory cruise on a mk7 transit no pics

Transit Mk6 & Mk7 Forum. All Transits 2000 - 2013

Re: How to add factory cruise on a mk7 transit+pics

Postby knighty1981 » Sat Oct 15, 2016 10:32 pm

just realised I have a transit cruise wheel, and the BCM... but forgot all about the squib

anyone know if they're much from ford ? - I'd just drop into ford, but only ford parts place is bloody useless, have to go armed with part numbers or they can;t find a thing :-s
knighty1981
Transit Devotee
Transit Devotee
 
Posts: 1264
Joined: Wed Aug 05, 2009 12:33 am

Re: How to add factory cruise on a mk7 transit+pics

Postby loot » Sun Oct 16, 2016 6:04 pm

You don't need another squib, it is the wires from the wheel and the other end to the bcm you need. Squib are all the same :-)
65 290 2.2 125ps custom with 2 side doors yes 2 8)
07 350 170ps lwb mh AKA snowflake sold but not forgotten :-)
Image
M radio codes here
Ids v86 licence + v86.04 update + xprog here
Ids map here
User avatar
loot
Site Moderator
 
Posts: 23926
Joined: Sat May 05, 2012 6:06 pm
Location: North Wales

Re: How to add factory cruise on a mk7 transit+pics

Postby knighty1981 » Sun Oct 16, 2016 6:50 pm

cool, wheel came with wiring (I made sure of that)

will be a while before I get a chance to fit it, I'll PM you when I have :-)
knighty1981
Transit Devotee
Transit Devotee
 
Posts: 1264
Joined: Wed Aug 05, 2009 12:33 am

Re: How to add factory cruise on a mk7 transit+pics

Postby t0m541 » Sat Oct 22, 2016 8:27 am

Bought a Focus Ghia steering wheel in the end
ghia wheel.jpg

ghia wheel reverse.jpg

Although the holes are at 9/3 as opposed to offset on the Transit wheel
When I went into IDS to calibrate the SAS, IDS said not configured or fitted.
So took it out for a test drive, no ABS or ESP lights on and the cruise worked spot on

Result :D
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
'56 plate 2.2 Mk7 in white, EGR deleted, leather seats LED lights all round with HiD headlights
t0m541
Transit Aficionado
Transit Aficionado
 
Posts: 177
Joined: Mon Jun 30, 2014 3:37 pm

Re: How to add factory cruise on a mk7 transit+pics

Postby ake » Sat Oct 22, 2016 4:59 pm

t0m541 wrote:Bought a Focus Ghia steering wheel in the end
ghia wheel.jpg

ghia wheel reverse.jpg

Although the holes are at 9/3 as opposed to offset on the Transit wheel
When I went into IDS to calibrate the SAS, IDS said not configured or fitted.
So took it out for a test drive, no ABS or ESP lights on and the cruise worked spot on

Result :D

56 plates never had esp.
That's why you didn't need to calibrate the sensor, cos you haven't got one ;)
2017 Ford Fiesta SportVan 1.5 TDCi 95ps
2011 Ford Mondeo 2.0 Titanium X


4 x Customs
2 x 350 MK7
7 x 260 MK7


Is a dream a lie if it don't come true
Or is it something worse?
ake
Site Moderator
 
Posts: 41452
Joined: Wed Aug 06, 2008 8:19 pm
Location: The fair city o' Perth

Re: How to add factory cruise on a mk7 transit+pics

Postby t0m541 » Sat Oct 22, 2016 6:00 pm

ake wrote:
t0m541 wrote:Bought a Focus Ghia steering wheel in the end
ghia wheel.jpg

ghia wheel reverse.jpg

Although the holes are at 9/3 as opposed to offset on the Transit wheel
When I went into IDS to calibrate the SAS, IDS said not configured or fitted.
So took it out for a test drive, no ABS or ESP lights on and the cruise worked spot on

Result :D

56 plates never had esp.
That's why you didn't need to calibrate the sensor, cos you haven't got one ;)


According ETIS it has and the light comes on the dash, there is no switch like there was on my 05 mk6 but the trim package is the same, GLX.
Still the cruise is fully operational now and that's another nice to have installed.
Much thanks to those who have helped with advice.
'56 plate 2.2 Mk7 in white, EGR deleted, leather seats LED lights all round with HiD headlights
t0m541
Transit Aficionado
Transit Aficionado
 
Posts: 177
Joined: Mon Jun 30, 2014 3:37 pm

Re: How to add factory cruise on a mk7 transit+pics

Postby ake » Sun Oct 23, 2016 11:34 am

t0m541 wrote:
ake wrote:
t0m541 wrote:Bought a Focus Ghia steering wheel in the end
ghia wheel.jpg

ghia wheel reverse.jpg

Although the holes are at 9/3 as opposed to offset on the Transit wheel
When I went into IDS to calibrate the SAS, IDS said not configured or fitted.
So took it out for a test drive, no ABS or ESP lights on and the cruise worked spot on

Result :D

56 plates never had esp.
That's why you didn't need to calibrate the sensor, cos you haven't got one ;)


According ETIS it has and the light comes on the dash, there is no switch like there was on my 05 mk6 but the trim package is the same, GLX.
Still the cruise is fully operational now and that's another nice to have installed.
Much thanks to those who have helped with advice.

It'll have brake only traction control, that's why there's no dash switch. Esp with switch came in around 2008
2017 Ford Fiesta SportVan 1.5 TDCi 95ps
2011 Ford Mondeo 2.0 Titanium X


4 x Customs
2 x 350 MK7
7 x 260 MK7


Is a dream a lie if it don't come true
Or is it something worse?
ake
Site Moderator
 
Posts: 41452
Joined: Wed Aug 06, 2008 8:19 pm
Location: The fair city o' Perth

Re: How to add factory cruise on a mk7 transit+pics

Postby Nismo » Sat Apr 15, 2017 10:13 am

Hi i need some advice on a issue with my Van,
I had a 2009 mk7 transit with Cruise, ESP, Hill assist,Traction control, etc etc. it got smashed and could not be repaired. So i bought a 2010 mk7 transit but it did not have cruise control or the other features.

So i swapped the BCM, engine ECU and the blue part of the key into the newer van.

The van starts and drives great the cruise control works, the buttons on the left side of the wheel which turn on the cruise control are working and the light on the dash only comes on after i hit the set button and its using the cruise control .
But my biggest problem is my ABS light is on and the hand brake light is on too.

Any idea as to why the ABS and handbrake light are on?
Do i need the ABS module out of the smashed van to fix the problem?
Or do have to get FORD to use the scan tool to make a connection with the ABS module?
Or should i change the instrument cluster as well?

Thanks in advance
George
Nismo
Newbie
 
Posts: 2
Joined: Sat Apr 15, 2017 7:22 am

Re: How to add factory cruise on a mk7 transit+pics

Postby loot » Mon Apr 17, 2017 6:21 pm

It needs correcting, it needs calibrating and asbuilt for the 2010 van as the config will be wrong. Then it needs cruise activating.

Or

Swap the bcm/pcm/abs/speedo/key.

But it'll still have the identity of the 2009 van stored.

You only needed the bcm changed if the 2010 bcm wasn't 'C' spec? Then all programmed.

I'll say the esp pumps are the same spec just not configured to the now setup.
65 290 2.2 125ps custom with 2 side doors yes 2 8)
07 350 170ps lwb mh AKA snowflake sold but not forgotten :-)
Image
M radio codes here
Ids v86 licence + v86.04 update + xprog here
Ids map here
User avatar
loot
Site Moderator
 
Posts: 23926
Joined: Sat May 05, 2012 6:06 pm
Location: North Wales

Re: How to add factory cruise on a mk7 transit+pics

Postby Nismo » Tue Apr 18, 2017 1:09 am

Spoke to van tuner he explained to me where the YAW sensor is on my 2009 van and the 2010 van dosent have the plug for it in the dash loom, so i might get martin to cancel the ESP on the BCM or swap the wiring loom.
Its nice to have the cruise control back!
Nismo
Newbie
 
Posts: 2
Joined: Sat Apr 15, 2017 7:22 am

Re: How to add factory cruise on a mk7 transit+pics

Postby loot » Tue Apr 18, 2017 8:31 am

Ah no esp, i assumed it was present, the sensor is just spliced power to the sas and canbus but if you also don't have the switch or wiring for it then not worth it i guess, still wants what i said tho i think, Martyn will sorry you out :D
65 290 2.2 125ps custom with 2 side doors yes 2 8)
07 350 170ps lwb mh AKA snowflake sold but not forgotten :-)
Image
M radio codes here
Ids v86 licence + v86.04 update + xprog here
Ids map here
User avatar
loot
Site Moderator
 
Posts: 23926
Joined: Sat May 05, 2012 6:06 pm
Location: North Wales

Re: How to add factory cruise on a mk7 transit+pics

Postby Gjinna » Fri Apr 21, 2017 12:03 am

hey guys spent an age reading this topic..
my van..07 spec transit tourneo 9 seat minibus heated screen/mirrors dash controls on left stalk air con etc ive fitted a transit cruise steering wheel so im assuming im C but will check tomorrow im in middlesbrough how hard is it gonna be for me to get cruise control activated
Gjinna
Transit Addict
Transit Addict
 
Posts: 36
Joined: Sun Aug 21, 2016 11:15 am

Re: How to add factory cruise on a mk7 transit+pics

Postby Gjinna » Fri Apr 21, 2017 2:14 pm

Ok on my fuse box lid I have code 6c1t-14a076-ca is this the code I check for correct bcm
Gjinna
Transit Addict
Transit Addict
 
Posts: 36
Joined: Sun Aug 21, 2016 11:15 am

Re: How to add factory cruise on a mk7 transit+pics

Postby loot » Fri Apr 21, 2017 3:27 pm

Go to page 1 and the first image is the bcm, right click view image and you'll see the white label with part numbers on.
Is that where you were looking?


Although yours will be the high spec 1 if you have the items you said.
65 290 2.2 125ps custom with 2 side doors yes 2 8)
07 350 170ps lwb mh AKA snowflake sold but not forgotten :-)
Image
M radio codes here
Ids v86 licence + v86.04 update + xprog here
Ids map here
User avatar
loot
Site Moderator
 
Posts: 23926
Joined: Sat May 05, 2012 6:06 pm
Location: North Wales

Re: How to add factory cruise on a mk7 transit+pics

Postby Gjinna » Fri Apr 21, 2017 4:14 pm

Found it mine says 6c1t-14a073-CK does that sound right also I have the two orange wires so assume just needs programming ?
Gjinna
Transit Addict
Transit Addict
 
Posts: 36
Joined: Sun Aug 21, 2016 11:15 am

PreviousNext

Return to Mk6 & Mk7 - Third Generation Transits



Who is online

Users browsing this forum: liteace