Transitmania 6 @ Billing Aquadrome Aug 22nd to 24th 2014


Starting problems on 07 100/350 Transit

Transit Mk6 & Mk7 Forum. All Transits 2000 - 2013

Starting problems on 07 100/350 Transit

Postby mpg » Fri Jun 05, 2009 1:24 pm

Hello ppl,
My 1st post,hoping for some help.I will try to explain in a step by step of what is wrong so forgive me for not using the proper words.

I own a ford transit 100/350 tipper Diesel.
I get into my truck,turn the key and wait untill the glow plug lights goes out and then i start the engine.
It will start,but the rev counter wont pick up the ref,if i try and put my foot on the accelator,it still wont pick up the ref.
The engine will then cut out.
So i will start again,turn the key,wait for glow plug to go out,start the engine and still the ref wont pick up nor the accelator will not work and the engine will again cut out,this can happen for maybe 4-5 times untill the ref kicks in and then the accelator will work.at this point,i dont need to press the accelator pedal,the engine will start to warn up on its own with out any fuss.
it only happens in the mornings,throughout the day,i have no problems at all,it will start and the ref kicks in stright away,In the last 2 mornings,the ref has started to kick in at the 2nd attempt,so i was thinking it could be the glow plugs,as the weather is warmer now and therefore the diesel is not so cold,i really dont know,just having a wild guess.

Any feeback would be appricated.(sorry for my bad spelling)


P.S I forgot to mention that sometimes,after 4-5 attempts it wont start,it just trys to start but kinda shuggers if that means any sence.Also its a 07 model.
Thanks
mpg
Newbie
 
Posts: 9
Joined: Fri Jun 05, 2009 1:07 pm

Re: Starting problems on 07 100/350 Transit

Postby Azer van man » Fri Jun 05, 2009 7:30 pm

EGR may be be sticking open or shut.... :idea: When you do finally get going and turn the engine off do you get the Sawing noise.... :?:
Choose life, Choose a Transit, Italian Job Done ,Its the Irish in me.....I only listen to Above and Beyond
Now with A 5 pot Beast.......I started off with nothing and I still got most of it left...!!
User avatar
Azer van man
Transit Fanatic
Transit Fanatic
 
Posts: 2802
Joined: Mon Feb 19, 2007 9:25 pm
Location: All over the feckin shop...

Re: Starting problems on 07 100/350 Transit

Postby coconut » Fri Jun 05, 2009 8:22 pm

Agree with the above but have you had it serviced, if so what oil grade was used in it :?: (we had 1 van with same symptons, went down the egr route, then the fuel relief valve etc etc until we found out he had used 10w40 (might have been 15w40, cant remember now) oil in it and it was to thick to start it from cold, flushed it through a couple of times and he never had any trouble since :idea: )
I miss my 'courtesy van'............140 Glx..now a Jumbo :(
User avatar
coconut
Ford Technician
 
Posts: 3406
Joined: Fri Nov 16, 2007 11:22 pm

Re: Starting problems on 07 100/350 Transit

Postby ake » Fri Jun 05, 2009 9:26 pm

is it not still under warranty :?:
2012 Ford Transit 125ps 260 Trend
2008 Ford Transit 130ps 350 Chausson Flash 03


Retrofit cruise control, dash upgrades , egr deletes and remaps from
Image
User avatar
ake
Site Moderator
 
Posts: 32057
Joined: Wed Aug 06, 2008 8:19 pm
Location: The fair city o' Perth

Re: Starting problems on 07 100/350 Transit

Postby mpg » Fri Jun 05, 2009 11:45 pm

Thanks guys for the replys,

Once its started,Runs perfect.no noise at all when i turn it off.Just looking at the service book,it was Last service November 07 at 15k,it now has 33k on the clock.I have owned it since Janaury of this year and i should have service it there and then.The previous owner top it up with oil and so therefore i dont know whats type of oil is in it.i havent really drove it much,so havent use the oil inside.

i am going to book it on monday for a service,i Know it needs 1.As for the warranty,i live in dublin,commerical vechiles over here only come with 2 yrs warranty.

Guys what is EGR ?

Thanks again for your replys.

P.S I have a slight engine stumble. Kinda like when the ac turns on and bogs the engine down for a split second.I have no ac.Just thought that this might mean something.I have checked out what the egr valve is and i am thinking thats my problem.
mpg
Newbie
 
Posts: 9
Joined: Fri Jun 05, 2009 1:07 pm

Re: Starting problems on 07 100/350 Transit

Postby ake » Sat Jun 06, 2009 8:42 am

EGR = Exhaust Gas Recirculation and they are a common problem, get is serviced and get it repaired under warranty
2012 Ford Transit 125ps 260 Trend
2008 Ford Transit 130ps 350 Chausson Flash 03


Retrofit cruise control, dash upgrades , egr deletes and remaps from
Image
User avatar
ake
Site Moderator
 
Posts: 32057
Joined: Wed Aug 06, 2008 8:19 pm
Location: The fair city o' Perth

Re: Starting problems on 07 100/350 Transit

Postby mpg » Sat Jun 06, 2009 10:10 pm

Thanks again for your replys,1 more question please.
Where would i find the Dianostic so i can plug in my mates tool to see if it gives me a fault code for the EGR ? 2007 Model transit 350 Tipper.

Thanks
mpg
Newbie
 
Posts: 9
Joined: Fri Jun 05, 2009 1:07 pm

Re: Starting problems on 07 100/350 Transit

Postby lostpaul67 » Sat Jun 06, 2009 10:24 pm

mpg wrote:Thanks again for your replys,1 more question please.
Where would i find the Dianostic so i can plug in my mates tool to see if it gives me a fault code for the EGR ? 2007 Model transit 350 Tipper.

Thanks


Pull the large plastic panel off below the steering wheel, its behind this panel adjacent to the steering column :wink:
T260/130ps Glx
My Mk7 Ford Transit161k miles
Image
User avatar
lostpaul67
GLX Posse - Founder member
 
Posts: 1724
Joined: Sat Feb 09, 2008 1:24 am
Location: Brighton, Sunny Sussex by the Sea

Re: Starting problems on 07 100/350 Transit

Postby mpg » Sun Jun 07, 2009 12:31 am

Thank You.
mpg
Newbie
 
Posts: 9
Joined: Fri Jun 05, 2009 1:07 pm

Re: Starting problems on 07 100/350 Transit

Postby mpg » Mon Jun 08, 2009 3:56 pm

Hello Guys,
Just an update.....I have drained out the oil in the Transit because it was black,Before i drained it out,i put an oil flush in and ran it idle for about 20mins with about 10 miles of driving b4 hand.I also put a new oil filter on.I put the recommended Ford oil 5w 30.
I have notice an improvement in the van already having only driven it for 2 miles,The slight engine stumble has now gone and it ticks over lovely.
I'm hoping thats the problem sorted but wont know until tomorrow morning or late this evening when the Engine will be cold,If not then i think its the EGR Valve which i have seen on ebay for 20 odd quid which aint too bad.
I tried a mates Diagnostics tool but it needs software upgrade as it wouldn't read my Van.

I will update tomorrow,Any other reply's would be appreciated.

Thanks again.
mpg
Newbie
 
Posts: 9
Joined: Fri Jun 05, 2009 1:07 pm

Re: Starting problems on 07 100/350 Transit

Postby mpg » Tue Jun 09, 2009 9:36 am

Update !!!!! Started the van this morning at the 1st attempt,Problem solved.Coconut,You were spot on !!!

Thanks Again guys for your Help.
mpg
Newbie
 
Posts: 9
Joined: Fri Jun 05, 2009 1:07 pm

Re: Starting problems on 07 100/350 Transit

Postby Azer van man » Tue Jun 09, 2009 7:11 pm

mpg wrote:Update !!!!! Started the van this morning at the 1st attempt,Problem solved.Coconut,You were spot on !!!

Thanks Again guys for your Help.

He is the Main Man...... :wink: :)
Choose life, Choose a Transit, Italian Job Done ,Its the Irish in me.....I only listen to Above and Beyond
Now with A 5 pot Beast.......I started off with nothing and I still got most of it left...!!
User avatar
Azer van man
Transit Fanatic
Transit Fanatic
 
Posts: 2802
Joined: Mon Feb 19, 2007 9:25 pm
Location: All over the feckin shop...

Re: Starting problems on 07 100/350 Transit

Postby coconut » Wed Jun 10, 2009 8:25 pm

:D Nice and simple fix 8)

(if only yours was so easy to fix, eh Azer :wink: , we have the top engineer at Ford really baffled now :shock: :lol: )
I miss my 'courtesy van'............140 Glx..now a Jumbo :(
User avatar
coconut
Ford Technician
 
Posts: 3406
Joined: Fri Nov 16, 2007 11:22 pm

Re: Starting problems on 07 100/350 Transit

Postby Azer van man » Wed Jun 10, 2009 9:08 pm

coconut wrote::D Nice and simple fix 8)

(if only yours was so easy to fix, eh Azer :wink: , we have the top engineer at Ford really baffled now :shock: :lol: )

Well it took God a few days to create the World... obviously the Ford Transit is a little more difficult to sort out... :lol: :lol:
Warranty will be out soon..... :( :lol:
Choose life, Choose a Transit, Italian Job Done ,Its the Irish in me.....I only listen to Above and Beyond
Now with A 5 pot Beast.......I started off with nothing and I still got most of it left...!!
User avatar
Azer van man
Transit Fanatic
Transit Fanatic
 
Posts: 2802
Joined: Mon Feb 19, 2007 9:25 pm
Location: All over the feckin shop...

Re: Starting problems on 07 100/350 Transit

Postby tan » Sat Jun 20, 2009 7:03 pm

hi i got 51 transit 2.0 lit. it start fine on ideal but cut out when i press revs can any body help me plz
tan
Newbie
 
Posts: 1
Joined: Sat Jun 20, 2009 6:31 pm


Return to Mk6 & Mk7 - Third Generation Transits



Who is online

Users browsing this forum: Altransit, Brains Mk6 transit, jr71